FB-R, Funktionsbeskrivning Retriever

Foto: SSRKs hemsida, www.ssrk.se
Foto: SSRKs hemsida, www.ssrk.se

FB-R i Sundsvall onsdagen den 14 september, kvällsbeskrivning

Beskrivare: Maria Sjöberg

Flatcoated retriever har företräde MEN det kan finnas plats för övriga retrievers som också är varmt välkomna att anmäla. Max 5 hundar. Hunden ska ha uppnått 12 månaders ålder, det finns ingen övre åldersgräns, den ska vara ID-märkt och vaccinerad.

Sista anmälningsdag: 24 augusti
Avgift: 400 kr, betalas in på pg 6 79 61-3 senast 24 augusti. Märk betalningen med "FB-R 14 september".

PM med vägbeskrivning kommer att skickas ut via e-post ca 1 vecka innan beskrivningen.

Vid ev. frågor kontakta: Maria Sjöberg, 070-644 21 07

Men vad är FB-R egentligen???

Hur gärna vill din flat apportera och samarbeta? Hur löser den problem? Vill den bära vilt? Genom att delta på ett FB-R får du reda på allt det, och mer därtill!

FB-R är en stambokförd verksamhet inom Svenska Spaniel och Retriever-klubben, SSRK, som blivit verklighet efter önskemål från retrieverras-klubbarna.

Beskrivningen innehåller 11 moment och syftar till att kartlägga retrieverns ursprungliga jaktliga egenskaper - arbetsegenskaper som är viktiga att bevara för framtiden för att behålla retrievern som den härliga jakt- och familjehund den är. 

Under ett FB-R får föraren inte ge "apportkommando" eller agera på något sätt utan att testledaren gett information om att göra detta. På detta sätt ser man de nedärvda egenskaperna helt utan påverkan från föraren, vilket ibland kan ge helt andra resultat än hur det ser ut på träning där föraren agerar.

I filmbiblioteket har FRK för avsikt att visa filmer på olika moment som ingår i FB-R, med en bekrivande text kring varje film. 

Retrievern är en härlig familjemedlem och med sina ursprungliga jaktliga egenskaper har den en också stor arbetskapacitet. Det är egenskaper som är viktiga att bevara för framtiden. Du kan som retrieverägare få en beskrivning av dessa specifika egenskaper utan att din hund behöver vara tränad.
Läs också mer om FB-R på SSRKs hemsida.